5 testattua keinoa luovuuden härnäämiseen

 

Kuva Tero Vesalainen/Pixabay

 

Onko sulla joskus ihan  tylsä olo, niin ettei  mikään nappaa?
Meillä kaikilla on sellaisia päiviä, mutta jos sulla on kuitenkin joku tärkeä teksti joka pitäisi saattaa loppuun tai jonka aloittamista olet odottanut mielestäsi tarpeeksi pitkään voit kokeilla näitä yksinkertaisia vinkkejä virittäytyä työskentelyyn.

Mitä ikinä teetkin älä aloita työtäsi vihaisena tai surullisena. Käsittele pahaa mieltäsi lempimusiikkiasi soittaen tai käy vaikka ulkoilemassa ennen työskentelyn aloittamista. 


1. Inspiroidu oikeanlaisesta musiikista

Hyvä tapa, jos sulla on joku tietty fiilis minkä haluat tekstistä välittää. Etsi taustamusiikkia  tämän jälkeen sulla on fiilis ja sen mukainen luuranko. Sammuta musiikki. Voit aloittaa työskentelyn joko samantien tai vasta myöhemmin.

2. Mieti uusi näkökulma tekstiisi
Voit käyttää jotain vanhaa sanoitusluonnosta tai keksiä uuden näkökulman jonkun jo valmiin tekstisi pohjalta.
Näkökulmilla on hauska joskus leikitellä. Vaihda minä muodossa ollut teksti hän muotoon tai vaihda koko tekstin ideaa, jospa teksti ei kertoisikaan erosta vaan yhteen muutosta. Koita löytää uusia kulmia tekstiin. Mistä aiheista ja ideasta et ole vielä kuullut laulettavan?

 

3. Katso elokuva muistivihkon kanssa
Tätä keinoa oon kokeillut pari kertaa ja leffan jälkeen mulla on ollut kirjattuna ylös tosi paljon teemoja ja eri tunnelmia mitä leffan aikana tuli mieleen. Puolet niistä todennäköisesti jää käyttämättä tai sitten ne istuvat vasta joskus vuosien päästä johonkin tekstiin, mutta pääasia tässä on siinä että oppii havainnoimaan  eri fiiliksiä ja kirjaamaan niitä ylös.


4. Kirjoita sanasotkua
Ota muistiinpanovälineet, rauhoita itsesi ja ala kirjoittamaan tajunnanvirtaa. Älä suodata mitään. Hetken tätä tehtyäsi saatat huomata jonkun tietyn asian tulevan jatkuvasti esille. Voit kirjoittaa siitä tai jatkaa sanasotkua kunnes mielesi alkaa suodattamaan sanoja ja kirjoitukseen tulee jotain järkeä. 

 

5. Etsi uusi paikka ja tapa kirjoittaa
Tämä on näistä vinkeistä se, joka minuun on eniten kolahtanut ja se ei tarvitse muuta kuin työskentelyvälineiden vaihtoa. Oletko sinäkin tottunut kirjoittamaan läppärillä kaiken työhuoneessasi? Minä kerran kyllästyin siihen. Tuijotin listaa tekemättömistä töistä, enkä saanut aloitettua yhtäkään projektia. Otin muistivihon, kynän ja menin takapihalle kirjoittamaan. Se kannatti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *