Sanoittajan kasvu

Blogi lauluntekijyydestä ja allekirjoitetun selviytymisestä musiikkialalla vaikean masennuksen jälkeen

Yhteistä säveltä etsimässä

Ootko sä vielä löytänyt yhteistyökaveria (-tai kavereita) jonka kanssa on syntynyt mahtava biisi tai useampikin? Naispuolisena sanoittajana näkisin unelma työskentelyparin olevan kuin tarkkanäköinen kampaaja joka tietää heti millaista lookkia sä haet ja tottakai tällä kampaajalla riittää asiakkaita.

Epäonnisuneet tilanteet ovat niitä jotka painuvat mieleen pitemmäksi aikaa. Kampaajan sekoittaessa väriin kuparin sävyä vaikka annoit tarkat ohjeet, että haluat syvän punaiset hiukset, sulle tulee paha mieli. Tuhlasit aikaasi ja rahaasi ja tietysti kerrot siitä myös muille.

Mitä ominaisuuksia tarvitaan yhdessä työskentelyyn?

 Ihan millä alalla tahansa joutuu muiden kanssa tekemisiin ja jonkinlaiset sosiaaliset taidot on omattava mutta mitä muuta esimerkiksi minä toivoisin ja odottaisin muilta lauluntekijöiltä kun lähdetään työstämään yhdessä biisiä?

 • avoin mieli -kaikki ovat erilaisia
 • kompromissitaidot -varsinkin suuremmissa ryhmissä erittäin tärkeää
 • kuuntelutaito -ethän puhu toisen päälle tai sivuta kysymyksiä (tämä jos työskennellään kasvotusten)
 • muuttuvien tilanteiden ymmärrys -jos biisiä ei esimerkiksi saada valmiiksi ennen deadlinea toisen kiireiden, sairauden tms. vuoksi.
 • Jokaisen täysi panos/keskittymiskyky -jos tehdään biisiä yhdessä niin sit myös tehdään (tämä varsinkin kasvotusten työskentelyssä)
 • Täsmällisyys -yritä ainakin, jos ollaan jo sovittu jotain
 • Keskustelukyky -yksi tärkeistä
Jos olet selvästi säveltäjän roolisssa
 • Perustelukyky -sopiiko paremmin; sävellyksen tunnelmaan, sanapainoihin, draaman kaareen yms.
  (Jos ehdotat sanojen muuttamista pyytämättä)

Olis mielenkiintoista kuulla onko sulla ollut minkälaisia kokemuksia yhteistyökuvioista? Ovatko ne toimineet vai tykkäätkö työskennellä yksin?
Heittäkää myös omia kriteereitä, minkälaista työparia sä toivoisit? 🙂

1 thought on “Yhteistä säveltä etsimässä

 1. Hei, itse asiassa en tiedä, minne kirjoitan, mutta luotan kuitenkin tähän, koska ihminen, jonka intohimona on tehdä lauluja, ei voi olla paha. Eikä huijari, vaan minun kaltaiseni herkkä sielu, joka elää laulunteon jalossa maailmassa. Ilmaisee itseään lauluilla ja kertoo niillä samalla omasta maailmankatsomuksestaan, huumoriakaan unohtamatta. En ole juuri tehnyt yhteistyötä, mutta ystäväni kanssa toimimme niin, että annamme toisillemme aiheita ja laulun nimiä, joista on hyvä jatkaa koko laulun tekemiseksi. Teen itse kaiken alusta loppuun, ensin yleensä sanat, eli runon. Sen jälkeen sepitän sävelen ensimmäiseen säkeistöön. Muiden säkeistöjen tekstiä muokkaan sitten niin, että sama melodia istuu niihin kompuroimatta. Siis ilmeisesti vanhanaikaista meininkiä, mutta ei mikään ihme, sillä olen jo vanha ukko. Elämänkokemus ei ole haitaksi kuitenkaan laulunteossa. Teen lauluja kaikista aiheista, nuorten lemmenhuolet olen jo sivuuttanut, maailmanmenon koko kirjo on aihepiirini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *